Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Ventilator

× ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)
Reditelj
Jaka Ivanc
Premijera
26.10.2018.


Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz i Gledališče Koper ovog leta ujedinio je rad na zajedničkoj predstavi. "Ventilator" je inspirisan "Lepezom" Karla Goldonija, režira ga Jaka Ivanc, našoj publici poznat po predstavi "Buba", tekst Mladena Popovića, koja je bila izvedena u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja pre nekoliko godina. U ovoj koprodukciji igraju četiri člana naše kuće: Zoltan Širmer, Judit Laslo, Daniel Husta i Lehel Šoltiš. Među slovenačkim kolegama su: Tjaša Hrovat, Anja Drnovšek, Rok Matek, Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Aleš Valič, Danijel  Malalan. Scenograf će biti Greta Godnič, kostimograf Andrej Vrhovnik, kompozitor Davor Herceg a koreograf Miha Krušič. Slovenačka premijera biće u oktobru a novosadska u novembru, u okviru festivala Synergy.  

Saradnja dva teatra, inače, počela je pre nekoliko godina, prilikom gostovanja Koprana na našoj "Operi ultimi". Usledila su međusobna gostovanja: izuzetnih "Čeličnih magnolija" i urnebesnog "Alana Forda" kod nas te naših "Crnog", "Neoplante" i "Piaf marche" u Kopru.

“O čemu je “Ventilator"?

Karlo Goldoni napisao je “Lepezu” u leto 1763. za Italijansku komediju u Parizu. To je tipična komedija zapleta a reditelj Jaka Ivanc postaviće je kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive - ljubav. Biće tu puno muzike i nesporazuma koji će pokušati da se reše na tri, čak četiri jezika…  "Ventilator" je urnebesna komedija po tekstu  "Lepeza"  Karla Goldonija, smeštena u postapokaliptičkoj sredini u kojoj su preživeli samo najsuicidniji narodi civilizacije - Mađari i Slovenci. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator... Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos... Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu...

 

Gledališće Koper

Premda se Gledališče Kopar smatra drugim najmlađim profesionalnim teatrom u Sloveniji, pozorišni život u ovom gradu ima dugu tradiciju. Istorijski izvori navode da je Koper imao pozorište još u vreme Mletačke republike 1878.  godine. Tu je utemeljena prva slavenska čitaonica a 1907. Dramska grupa Istra. Početkom Prvog svetskog rata Dramska grupa je prestala delovati a kasnijim priključenjem ovoga prostora Italiji ubrzo je zamro sav slavenski kulturni život. Osnivanjem kulturnih ustanova u Kopru, početkom pedesetih godina minulog stoleća, 1951. su utemeljena dva profesionalna teatra: Slovensko ljudsko gledališče i Teatro del Popolo Capodistria, koja su tri godine kasnije morala zatvoriti vrata. Prvo profesionalno pozorište – Gledališče slovenskega Primorja Koper – grad je dobio 1954. godine, ali je i ono prestalo delovati već 1958. godine. Narednih godina i desetleća bilo je više pokušaja oživljavanja profesionalne pozorišne djelatnosti. Grad Koper je tek 2000. godine doneo odluku o utemeljenju profesionalnog Gledališča Koper, koje počinje profesionalno delovati 1. januara 2001. godine.

Gledališče Koper Teatro Capodistria svake godine pripremi najmanje pet premijera a dve trećine predstava odigra na gostovanjima. U minulom desetleću zavredelo je glas pozorišta otvorenog različitim autorskim pristupima i rediteljskim poetikama. Posebno mesto u repertoaru Gledališča Koper zauzimaju koprodukcije s teatrima u Sloveniji i inostranstvu. Među najuspješnijima su: Alan Ford s Kamernim teatrom 55 iz Sarajeva te hit predstava Barufe Carla Goldonija i Predraga Lucića, koja je udružila četiri pozorišne kuće iz tri države - Gledališče Koper i Slovensko nacionalneo kazalište Nova Gorica iz Slovenije, Slovensko stalno gledališče Trst te Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula iz Hrvatske.

Pozorište, koje od njegovog utemeljenja vodi rediteljka Katja Pegan, do danas je gostovalo na svim značajnijim slovenskim pozorišnim festivalima, u teatrima negdašnjih jugoslovenskih republika, te u Italiji, Francuskoj i Rumuniji, primivši za svoje predstave brojne ugledne festivalske nagrade i priznanja.

Reditelj Jaka Ivanc

Rođen je 1975. godine u Ljubljani. Diplomirao je pod mentrorstvom Dušana Jovanovića na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio film i televiziju. Već sa svojim prvim projektom “Buba”, po tekstu našeg Mladena Popovića, u Mladinskom gledališću Ljubljana skrenuo je pažnju javnosti učestvovanjem u zvaničnom program Sterijinog pozorja. Između ostalog, u  Drami SNG-a režirao je “Paviljone” Milene Marković. Osim režijom, bavi se dramaturgijom, scenskim dizajnom i video artom. Režira i u dečjem pozorištu. Posebna karakteristika njegovog rada je da traži univerzalni vizuelni jezik za svaku dramu, s akcentom na njenu muzikalnost. Smatra se jednim od najoriginalnijih reditelja u Sloveniji. Dobitnik je niza nagrada. Trenutno zaposlen kao reditelj u Gledališu Koper.

Na repertoaru
27DecembarČetvrtak19:00Koper
28DecembarPetak19:00Koper
Galerija

Ventilator

Partneri

Pratite nas na Facebooku