Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Slučajna smrt jednog anarhiste

Reditelj
Igor Pavlović
Velika scena
Gostovanje


Gostovanje Doma kulture i Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke

Dario Fo: Slučajna smrt jednog anarhiste

Ludak: Cvijeta Jovanović Mučalica
Upravnik policije: Zoran Radulović
Komesar Kalabrez: Milorad Bjelan
Komesar Bertoco: David Batinić
Agent: Biljana Bjelan
Novinarka: Gordana Mešter

Ton:a Zoran Dragićević
Svetlo: Kristina Radulović, Sreten Ivanić
Izrada scenografije: Atila Rapoti
Plakat i afiša: Luka Batinić
Režija, scenografija, izbor kostima i muzike: Igor Pavlović

Reč reditelja:

Dario Fo je za mene oduvek bio fascinantna i jedinstvena pojava svetskog pozorišta. Glumac, reditelj, pisac, aktivista, levičar, borac za prava radnika… Zajedno sa suprugom Frankom Rame je više od pedeset godina pisao i izvodio britke i satirične komade u kojima su ismevane i kritikovane anomalije italijanskog društva, zbog čega su Franku Rame 1973. godine oteli italijanski žandarmi iz desničarskih krugova, brutalno je pretukli, silovali i zapretili da će je ubiti ako progovori o tome. Dva meseca nakon užasnog događaja vratila se na scenu sa monodramom “Silovanje”. Njihova snaga i istrajnost da ne odustanu od borbe za normalan život je nagrađena 1997. godine, kada je
Dario Fo dobio Nobelovu nagradu za književnost. U spomen na stradanje Franke Rame koja je bila neodvojiv deo Foovog života i rada, želeo sam da Ludaka (glumca) u našoj predstavi igra glumica. Dario Fo je znao da se protiv sistema koji nije zasnovan na pravdi i istini može boriti umetnošću, satirom i smehom. Ova farsa je napisana prema istinitom događaju iz 1969. godine kada je u eksploziji bombe u Poljoprivrednoj banci u Milanu poginulo 16 građana. Policija je osumnjičenog anarhistu Dovanija Pinelija i nakon trodnevnog ispitivanja izbacila kroz prozor sa četvrtog sprata. Pineli je poginuo na licu mesta. Počinioci su na sve načine pokušali da prikriju ovo ubistvo u čemu su imali nesebičnu podršku onih od gore. Oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Na kraju se ispostavilo da su za eksploziju u banci i za još 177 bombaških napada odgovorne desničarske grupe koje su za napade okrivile anarhiste kako bi od vlasti i policije zatražile uništenje i zabranu anarhistickih organizacija u Italiji.

…1920. godine u Nju Jorku, anarhista Andrea Salsedo prilikom policijskog ispitivanja bačen je kroz prozor sa četrnaestog sprata…

Pozorište ”Stevan Sremac” Crvenka osnovano je 1946 godine i u kontinuitetu radi 73 godine. Od osnivanja pozorište je iznelo 174. premijere sa ukupno 2845 repriza. Danas pozorište ”Stevan Sremac” čini dečiji i prvi izvođački ansambl. O uspesima i učešćima našeg pozorišta svedoče priznanja, nagrade i plakete sa gotovo svih prestižnih festivala u Srbiji i regionu.

Partneri

Pratite nas na Facebooku