Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Sanjari na Nacionalnom pozorišnom kolokviju u Rumuniji

U rumunskom gradu Georgeniju održan je 13. po redu Nacionalni pozorišni kolokvij, na kome su članovi Novosadskog pozorišta 19. oktobra izveli predstavu Sanjari – fantazmagorija jedne revolucije, u režiji Roberta Lenarda.

Osnovna ideja ovog festivala, koji se upriličava svake druge godine, jeste da okupi različite manjinske teatre i podstakne saradnju među njima; načelno je organizovan u gradu Sveti Đorđe, krajem sedamdesetih godina, da bi od 2001. godine njegov domaćin postalo pozorište Figura studio u Georgeniju. U okviru 13. izdanja festivala, koji je održan u periodu od 11. do 20. oktobra, pored Novosadskog pozorišta, predstavili su se još i Mađarski teatar iz Kluža, Državni teatar Targu Mureš, zatim Jevrejski teatar iz Bukurešta, pa Mađarsko pozorište ,,Čiki Gergelj“ i Nemačko državno pozorište iz Temišvara, itd. Osim pozorišnih predstava, na programu su se našle i  razne radionice, promocije knjiga, izložbe i koncerti.

Pretposlednje večeri festivala, publici je prikazana predstava Sanjari, koja je rađena prema istoimenom filmu Bernarda Bertolučija. Kako reditelj Robert Lenard kaže: ,,Ovde je reč o privatnoj seksualno-intelektualnoj revoluciji koja je paralelna sa velikim događajima izvan zidova građanskog stana. Troje mladih ljudi se upoznaju kroz ljubav prema filmu i umetnosti i upuštaju sve dublje u pohotu, a njihova priča postaje ogledalo revolucije.“

Predstava ni ovog puta nikoga nije ostavila ravnodušnim. Izazvala je pozitivne reakcije gledalaca, a kasnije i inspirativnu i konstruktivnu debatu koju su članovi Novosadskog pozorišta vodili sa publikom, ali i sa stručnom pozorišnom javnošću.

Partneri

Pratite nas na Facebooku