Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Samad Berandži: LITTLE BLACK FISH - SYNERGY#WTF

Reditelj
Jakob Sadig Džamali
Velika scena
Gostovanje


Gradsko pozorište, Tabriz, Iran

Mala crna riba umorna je od mračne močvare. Odlučila je da ode u more. Na putu susreće žabe, rakove, mesece i još mnogo toga.

 

Mala crna riba je jedinstvena zbog toga što se bavi temama odraslih, kao što su nepravda, ugnjetavanje i borba. Ova priča, koju je napisao Samad Behrandži (1939–1967), govori o maloj crnoj ribi koja napušta sigurnost svog doma i odlazi u svet. Dok otkriva prostranstva okeana, susreće se sa različitim životinjama – neke od njih predstavljaju potlačenu klasu, dok su druge njihovi ugnjetači. Suočava se sa mnogim preprekama i pretećim stvorenjima, i na kraju se žrtvuje da bi spasila živote drugih.
Danas je priča o Maloj crnoj ribi jedna od omiljenih u iranskoj književnosti za decu. Ova priča pripadnicima generacije naših roditelja donosi sećanje na njihovo detinjstvo , kao i na Revoluciju. Iako je za vreme Pahlavijeve vladavine bio zabranjen, jer je okarakterisan kao politička alegorija, komad o Maloj crnoj ribi postao je važno revolucionarno oruđe. S obzirom na to da je napisana uoči otvorene oružane borbe u Iranu (prve gerilske aktivnosti počele su 1971. godine), priča je simbolizovala živote mladih revolucionara ubijenih za Pahlavijevog režima. U jednom od najpoznatijih redaka iz priče, Mala crna riba bavi se pitanjem otpora protiv smrti: ,,Smrt bi sada mogla da me zadesi vrlo lako. Ali dokle god sam u stanju da živim, ne bi trebalo da izlazim u susret smrti. Naravno, ako bi me jednog dana trebalo primorati da se suočim sa smrću – kao što hoću – to nije važno. Ono što je važno jeste uticaj koji će moj život ili smrt imati na život drugih.“ Ove rečenice snažno su odjeknule među mnogim revolucionarima koji su verovali da žrtvuju svoj život za emancipaciju potlačenih.

Partneri

Pratite nas na Facebooku