Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Premijera predstave Kad te Bog ritne u stomak

Novi Sad, 7. 06. 2022. – U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljena premijera predstave Kad te Bog ritne u stomak, koju su u koprodukciji pripremali glumci iz Novosadskog pozorišta i Pozorišta „Deže Kostolanji“. Prvo izvođenje predstave zasnovane na istoimenom romanu Ildiko Lovaš, a u režiji Andraša Urbana, zakazano je za 8. jun, na velikoj pozorišnoj sceni.

Predstojeću premijeru najavili su autorka romana Ildiko Lovaš, reditelj Andraš Urban, umetnički rukovodilac Novosadskog pozorišta Robert Lenard, te glumci Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.

Književni predložak na kome se zasniva predstava u centar stavlja lik Geze Čata, pisca, slikara, kompozitora i lekara... Prikazuje nam njegov dramatičan život iz ugla njegove majke, supruge i ćerke, ali i samog pisca.

„Veoma sam zahvalna, u smislu da sam pogledala jednu probu do sada i bilo mi je jasno da su glumci i reditelj, koristeći ovaj tekst, napravili nešto izvanredno. Inače sam im potpuno verovala, nisam želela da budem uključena u proces, već sam čekala da vidim krajnji rezultat. Moj utisak je da je ono što nam oni prikazuju na sceni zastrašujuće, i čak mi se čini da nam pružaju mnogo više od onoga što čovek može da postigne kroz pisanje u svoja četiri zida. Zbog toga ovu predstavu smatram izvanrednim darom, u nekim trenucima sam bila i šokirana jer sam pomislila da su kroz zajednički rad i razmišljanja saznali iz romana više nego što sam mislila da sam u njemu napisala“, izjavila je autorka Ildiko Lovaš i dodala da se tokom pisanja mnogo bavila dokumentarističkim radom, utkavši na taj način u tekst neke nepoznate priče o piscu.

Reditelj Andraš Urban osvrnuo se na siže romana: „Nakon što Čat ubije svoju ženu, iza njih ostaje jedno dete, koje je praktično siroče i tek u pedesetim godinama počinje da otkriva svoj identitet. U zrelom životu razotkriva porodične niti i počinje da postoji kao osoba koja je imala neku majku i nekog oca. Dvadesetak godina kasnije pojavljuju se i dnevnici Geze Čata, za koje se u Mađarskoj, a moj lični stav je i generalno, smatra da su najintimnije vođeni dnevnici. Kroz priče u njima su nam, figurativno naravno, na bilborde stavljeni najintimniji podaci na primer o tome koliko miligrama morfijuma je Čat konzumirao, kakav mu je bio seksualni život, i slično...“

Početak predstave u Novom Sadu zakazan je za 19 časova, a publika u Subotici će predstavu moći da pogleda već sledeće srede, 15. juna, u Pozorištu „Deže Kostolanji“.

Partneri

Pratite nas na Facebooku