Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

"Edvard II", ponovo 17. januara

× ResponsiveMultiLevelMenu (codrops) style requires jQuery library version 1.7 or higher, but you have opted to provide your own library. Please ensure you have the proper version of jQuery included. (note: this is not an error)

"Edvard II, njegova nemirna vladavina i žalosna smrt", koju po tekstu Kristofera Morloa režira Robert Lenard, izuzetna je priča o izdaji, interesu, politici, ljubavi, spletkama... Na engleskom dvoru - a danas, u šekspirijanskom svetu - a o nama... Minuciozni glumački rad,  duhovitost, provokativnost, sve to odlikuje ovu predstavu.

Jedan od kurioziteta ovog "Edvarda" je povratak na scenu Zoltana Puškaša i Andree Jankovič. Puškaš, koji je završio glumačku akademiju, prestao je da igra i poslednjih desetak godina posvetio se režiji. Tokom svoje rediteljske karijere napravio je niz zanimljivih predstava u svom matičnom Ujvideki sinhazu ali i u Subotici, i u susednim Mađarskoj i Rumuniji. Posle dugo vremena evo ga na sceni kao glumca i to u naslovnoj ulozi. Njegovu ženu Izabelu Francusku igra Andrea Jankovič, takođe povratnica na scenu Novosadskog pozorišta sa koje je izbivala sedam godina. 

 

Reditelj i dramaturg Robert Lenard: "Sodoma i Gomora u Londonu – kralj je imenovan a njegov ljubavnik dobija sve veće i veće titule. Drama Kristofera Marloa može se istovremeno čitati kao drama identiteta, ljubavna tragedija i politička drama, pa čak i kao bildungs roman. U našem čitanju radi se upravo o tom složenom odnosu između kreveta i prestola.

Do koje mere ljubavni život utiče na profesionalizam? Kako identitet i emocija postanu politički skandal koji dovede čak dok građanskog rat? Šta se dešava kad privatni život procuri u javni i postane politički problem? Da li je pravi problem u tome što je kralj gej ili su problem osobe koje on bira za ljubavnika?

Predstava “Edvard II” traži odgovore na pitanja o vezi velikih mehanizama istorije - s jedne strane i i politike, naslovnih strana tabloida i politička dešavanja - s druge. U naslovnoj ulozi, posle 12 godina, na scenu se vraća odlični Zoltan Puškaš.”

Glumac Zoltan Puškaškao Edvard II: "U nekom smislu ja ličim na Edvarda ili on na mene. Ali nije uopšte lako oživeti tog čoveka. On je dobar čovek kome je najvažnija ljubav. Daje sve, svima, od srca. Zvanično, svi znaju da on ima ženu, ali Edvard voli muškarca. Problem je u tome što on treba da bude kralj ali nije dobar za to, ne zato što je homoseksualac ili biseksualac, već zato što se ne razume u politiku. On zapravo ne razume politiku. Prosto, on je dobar čovek ali nije za kralja. I tu je njegova tragičnost." 

Glumica Andrea Jankovič kao Izabela Francuska: "Izabela Francuska, poznata u istoriji kao „žena-vuk”, ćerka francuskog kralja Filipa IV. (Lepog), supruga engleskog kralja Edvarda II i majka prestolonaslednika Edvarda III. Shvatam je, vidim je, osećam je. Toliko tragedije, toliko uvreda i beskrajni niz poniženja… a ipak sve to iskorištava, diže bunu protiv Edvarda II, postaje nakratko kraljica Engleske, do punoletstva sina. Niz događaja kroz veoma kratko vreme na sceni a u stvarnosti dugi niz godina. Nije jednostavno prikazati sve. Shvati čovek u jednom trenutku da se u ljudima i politici ništa ne menja kroz vekove. Sve se samo vrti u krug. Pokušavam polako da uđem u njenu glavu, osećanja, životne stanice, istražujem, čitam. Dosta njenog nalazim i u sebi - moram, drugačije ne mogu, ne znam. Uvek krećem od sebe, od svojih saznanja, od svog iskustva... Dosta toga sam preživela. Uvek sam živela život punim plućima, imam od čega da je gradim. Izabela, kao ja, nikad ne odustaje. Gurnu je, a ona kao Feniks ponovo se rađa. Izazov je zaista nesvakidašnji i daću sve od sebe da pokažem njenu ljudsku stranu ali i to zbog čega je dobila nadimak „žena-vuk".

Glumac Gabor Pongo kao narator: "Kraljevi odlaze i dolaze a on ostaje! Uvek je tu, vidi sve što treba i zna za sve što ne treba! Posed informacija ga čine gotovo besmrtnim. On je baš taj igrač bez kojeg ni jedan vladar ne može! On je špijun, sluga, ratnik, riporter, sveštenik, konferansije, mađioničar, senka svih kraljeva...On je "time-line" koji vodi gledaoca kroz celu priču!" 

Podela:

 

Edvard II ‒ Zoltan Puškaš

Edi ‒ Bence Salai, k. g.

Edmund Kent ‒ Ištvan Kereši

Gaveston / Lajtborn ‒ Arpad Mesaroš

Izabela ‒ Andrea Janković

Margaret ‒ Judit Laslo

Stratford ‒ Atila Nemet

Lejdi Mortimer ‒ Livia Banka

Mortimer ‒ Daniel Gomboš

Stariji Spenser ‒ Atila Giric

Spenser ‒ Robert Ožvar, k. g.

Rajs ap Houel ‒ Gabor Pongo

Adaptacija po drami „Edvard II“ i po Holinšedovoj hronici: Robert Lenard

Scenografija i kostimi: Nora Arva, k. g.

Muzika: David Klem, k. g.

 

Foto: Elvira Kakusi

 

 

Partneri

Pratite nas na Facebooku