Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Pandorina kutija - Synergy#WTF

Reditelj
Monika Dobrovlanska
Velika scena
Gostovanje


Multicultural City, Berlin, Nemačka

Pozorišni umetnici iz Poljske i Nemačke okupili su se da bi istražili fenomen nacionalnog identiteta i desničarskog populizma u Evropi

Ko sam ja i ko je ta osoba koja ide pored mene? Gotovo svugde u Evropi autokrati i desničarski populisti kreću se sa margina ka centru društva. Oni pospešuju strah od stranaca, čine javno diskriminatorno ponašanje respektabilnim, oživljavaju stare stereotipe i ogorčenja prema evropskim komšijama i stigmatiziraju koncept zajedničke Evrope.

Uvek isti, svugde različiti - pod pokroviteljstvom premijera Brandenburga dr. Ditmara Vojdkea, pozorišni umetnici udružili su se kako bi zajedno predstavili svoje poglede na svakodnevni desničarski populizam u Nemačkoj i Poljskoj. Kakvi stereotipi nastaju kada Poljakinja i Nemica započnu razgovor na mostu preko reke Oder između Slobice i Frankfurta? Kako nacionalistička medijska propaganda i govori mržnje utiču na ljude? Kakve oblike imaju nacionalistički stavovi u različitim zemljama? Da li živimo u vremenu u kojem se menja naš identitet, ili samo naša svest o njemu?

Partneri

Pratite nas na Facebooku