Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

Kritika: "Til Ojlenšpigel - o proseravanju"

Pedstavu "Til Ojlenšpigel -  o proseravanju" u režiji Tare Manića gledala je Nataša Gvozdenović, pozorišni kritičar. Evo šta je zapisala o njoj:

Ogledalo laži

Predstava ’’Til Ojlenšpigel ( o proseravanju)’’ premijerno je izvedena ovog februara u „Ujvideki sinhazu’’ u režiji Tare Manić. U predstavi igraju: Emina Elor, Agota Ferenc, Terezia Figura, Atila Giric, Daniel Husta, Atila Mađar, Arpad Mesaroš i Gabor Pongo.

Igra ansambla prožeta je dubokim razumevanjem onoga što igraju- a mlada rediteljka bavi se jednim fenomenom (na koji nas upućuje podnaslov), zatim uživanjem u samoj igri, kao i finom mešavinom koncentrisanosti i ležernosti- u ulozi pripovedača se smenjuju glumci podsećajući nas da smo negde svi deo tog velikog lažljivog tkanja.

Autorski tim ove predstave kreira materijal na osnovu priča o dva čuvena junaka: Tila Ojlešpigela i barona Minhauzena, u tekst su interpolirani i Tvenovi ’’ Adam i Eva’’ kao i esej ’’On bullshit’’ Harija Frankfurta .

Dramaturg Dejan Prćić priču postavlja u ojlenšpigelovski okvir da bi nas vodio kroz duhovite, lažljive i zanosne ,na svoj način , minhauzenovske pasaže. Dramaturg nas vešto vodi kroz jedan narativ kojem se smejemo i koji nas upozorava- da se iza laži često krijemo, najpre i najtragičnije od samih sebe.

Pogotovo što tim predstave fenomen proseravanja odnosno lažnog kreiranja stvarnosti promišlja danas kada u fotošopiranim stvarnostima gotovo svako kreira površnu sliku o sebi koja se mora uklopiti u zadatu matricu, a sve ostalo gura pod tepih.

Rediteljka Tara Manić se narativom bavi stavljajući u centar igru i moć pripovedanja, otvara jedan uzbudljiv prostor u kojem se uživa u igri i priči.

Kostim Srđana Perića i Milice Radovanović na volšeban način prati priču - starovremeni donji veš i predimenzionirane dvorske perike daju dodatnu moć igri, a scenografija ( Nora Arva) kojom dominira mnoštvo merdevina pod svetlom Lune pozivaju na minhauzenovsko putovanje – ono koje vodi nagore.

Songovi ( Robert Lenard) daju jednu skeptičnu opominjuću notu ovom pozorišnom putovanju. Poput oštrog začina u jelu.

Muzika Davida Klema je vrsta goriva koje putovanje čini posebno dinamičnim.

Duhovita pripovest odigrana majstorski -to nam donosi ova predstava Ujvideki Sinhaza uz pravu dozu oporosti koja vas poput ogledala suočava sa sopstvenim lažima i potrebom da se krene u potragu za istinskim doživljajem. A toga nema dok ste zarobljeni u laži.

Nataša Gvozdenović

Partneri

Pratite nas na Facebooku