Obavestenje

* Sve predstave sa redovnog repertora imaju prevod na srpski. Prevod se emituje na scenskom portalu. *

"Šumska kraljica", opera za decu, 15. mart

"Šumska kraljica", autora Franje Štefanovića, je opera za decu koja će gostovati 15. marta u Novosadskom pozorištu. Od 11 i 12. sati. Izvodi je dečji hor "Bajićevi slavuji" i učenici solo pevanja prof. Senke Nedeljković MŠ "Isidor Bajić" pod dirigentskom palicom Ane Kovačić. Klavirska saradnja: Dunja Crnjanski. Dečja opera "Šumska kraljica" je delo petrovaradinskog kompozitora Franje Štefanovića (1879. - 1924.) za koga uticajniji muzikolozi tvrde da je tvorac prave dečije opere u svetu, budući da je prvu takvu operu "U vilinoj gori" napisao još 1918. godine. Ni u svetskim muzičkim leksikonima nema podataka da je iko pre Franje Štefanovića napisao  dečju operu u kojoj sve uloge tumače isključivo deca. 

Kao najpoznatije Štefanovićevo delo, od svoje je praizvedbe 1921. u Petrovaradinu izvođena u mnogim mestima tadašnje Kraljevine SHS (Jugoslavije), ali i u posleratnoj Jugoslaviji - Novom Sadu, Staroj Pazovi, Golubincima, Bečeju, Pančevu, Zemunu, Novom Kneževcu, Sivcu, Vrbasu, Beški, Pančevu.. Opera je osamdesetih godina prošloga veka bilo tri godine na repertoaru i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. 

Želeći da ponovo ožive ovo muzičko delo, Hrvatsko kultruno-prosvjetno društvo „Jelačić“ je pet godina započelo saradnju sa dečijim horom i solistima muzičke škole "Isidor Bajić" u Novom Sadu (40-tak učesnika), što je rezultiralo uspešnim izvođenjem ove opere u Kulturnom centru Novi Sad, Šidu i Subotici, Osijeku, Šidu i Zagrebu, kao i mnogim vrtićima i osnovnim školama širom Vojvodine. Na taj su način članovi društva i ostali učesnici u projektu uspeli da ožive lik i delo jednog samozatajnog kompozitora s teritorije Novog Sada koji je do 1924. godine bio i direktor petrovaradinske osnovne škole, u kojoj postoji spomen-ploča u čast kompozitoru Štefanoviću. Zahvaljujući podršci Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, grada Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine, za izvođenje opere izrađena je prikladna scenografija i sašiveni kostimi za uloge. Umetnički rukovodioci dečijeg hora i solista opere su prof. Ana Kovačić i prof. Senka Nedeljković.

Ovo delo traje pola sata i namenjeno je deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta nižih razreda. Izvodi se na srpskom jeziku.

Djevojčica Ružica traži u šumi jagode za svoju bolesnu majku. Iznenada se pojavi vilinska kraljica i pokaže joj mesto s mnogo jagoda. Dok ih Ružica bere, nailazi stari patuljak kojem Ružica vraća vid njihovim sokom. On, kao gospodar svih patuljaka, doziva šumskim rogom sve patuljke k sebi i proglašava Ružicu njihovom kraljicom. Tražeći je po šumi, naiđe Ružičin brat Dinko. Saznavši za njihovu bolesnu majku, stari patuljak zaželi da joj pomogne. Vile donose lekovitu travu za majčino ozdravljenje. Svi pesmom i plesom slave ovaj događaj. Na rastanku, Ružica i Dinko obećaju da će se opet vratiti kada im majka ozdravi.

Osnovna poruka ovog dela upućenog deci je da se kroz pružanje pomoći bližnjem, dobro uvek vraća dobrim. Sa moralnog aspekta, ovaj je učinak pozitivan i blagotvoran, jer decu ispravno usmeruje i oplemenjuje, pogotovo u današnjem društvu u kojem su moralni kriterijumi ozbiljno uzdrmani.

 

Partneri

Pratite nas na Facebooku