RIČARD III POSLEDNJI PUT U OVOJ SEZONI

Predstava Ričard III, koju je sa glumcima Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház na scenu postavio reditelj iz Makedonije Dejan Projkovski, biće izvedena poslednji put u tekućoj – 48. pozorišnoj sezoni – u petak, 17. juna.

Reč je o velikoj ansambl predstavi, čija je premijera bila u aprilu mesecu. Njena postavka značajna je, između ostalog, i zbog činjenice da se ova istorijska drama Vilijama Šekspira našla na sceni nekog novosadskog teatra posle više od jednog veka, pošto je davne 1912. godine bila na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta.

Naslovnu ulogu u postavci Novosadskog pozorišta tumači briljantni Arpad Mesaroš, koji svog lika opisuje istovremeno kao nemilosrdnog zlotvora i lakrdijaša: „Vidite na sceni jednog krvoloka koji bez ikakvog pardona ubija. Bilo koga. Na koga god počinje da sumnja, svakog ko mu se ne sviđa, svakog za koga misli da mu može stati na put, i istovremeno taj neki zločinac, psihopata može da bude simpatičan publici!? Zato što je on, sa druge strane gledano, dvorska luda.“

Reditelj Dejan Projkovski osvrnuo se na aktuelnost Šekspira i Ričarda III: „Radeći na ovoj predstavi osetili smo dubinu antičke tragedije koju nosi ovaj komad, zbog katarze koja na kraju mora da se dogodi i za kojom svaki lik traga... Svi su oni zatvoreni najpre u sistemu, a onda i sami sa sobom, u sopstvenoj koži. A svaki se čovek neprestano u životu bori upravo sa tim kako pobeći od sistema, ali i sa tim kako pobeći od sebe i od toga što sam zapravo ja. Druga važna nit u našoj predstvi jeste potraga za idealnom diktaturom, koja je naravno bezuspešna. Zapravo je uvek pitanje kada će oslobodilac postati dželat svom narodu.“

Početak predstave zakazan je za 19 časova.

Karte se mogu rezervisati na sajtu Novosadskog pozorišta, na e-mail szinhazujvideki@gmail.com, odnosno pozivom na broj 021/657 2526.

Partners

Follow us on Facebook