Sajtóközlemény, 24. 10. 2019.

AZ ANNA KARENINA BEMUTATÓJA AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZBAN

 

Újvidék, 2019. október 24. – Az Újvidéki Színház sajtótájékoztatóján bejelentette az évad első bemutatóját, az Anna Kareninát, Dejan Projkovszki rendezésében. A bemutató előtt, melyet a közönség október 29-én 19 órától tekinthet meg, ünnepélyesen megnyitják a színház felújított nagytermét is.

Az új bemutatóról és a színház nagytermének ünnepélyes megnyitásáról Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója nyilatkozott, az előadásról Dejan Projkovszki, észak-macedóniai rendező beszélt, majd a híres szerelmi háromszög megalkotói: Béres Márta — Anna, Német Attila — Karenin, és Mészáros Árpád — Vronszkij nyilatkoztak a darabról.

Dejan Projkovszki rendezőhöz közel állnak az orosz realizmus alkotásai, ugyanis korábban már színre vitte Dosztojevszkij a Karamazov testvérek, illetve a Játékos című regényeit is. Az észak-macedón rendező szerint ki kell építeni egy úgynevezett modern hidat a kortárs közönség, valamint a klasszikus művek között, hogy minél hatékonyabb kommunikáció jöhessen létre.

Arra a kérdésre, hogy az Anna Karenina egy hiteles 19. századi hangulatvilágot tár-e majd a közönség elé, Mészáros Árpád így válaszolt:

– Mi „mindössze” arra törekszünk, hogy megmutassuk azt a végzetes vonzerőt, ami két személy között lobbanhat fel. Elősorban el szeretnénk kerülni az úgynevezett szalon formát. Azok, akik egy szép szalondrámát remélnek az előadástól, meglepődnek, de biztos vagyok benne, hogy nem fognak unatkozni.

A hónap folyamán már megkezdődtek a következő előadás próbái is, mely az Újvidéki Színház és az Ifjúsági Színház közreműködésében valósul meg. A népszerű musical, a Hair bemutatója december első hetére várható. Az előadás rendezője a magyarországi Telihay Péter.

Ezen túlmenően, javában tartanak az előkészületek a harmadik Synergy WTF-re, a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiváljára is, mely november 18-a és 28-a között zajlik. Az idei programon berlini, zágrábi, ptuji, marosvásárhelyi, budapesti, tebrizi és bolzanói színházak előadásait láthatja a közönség.

 

Partners

Follow us on Facebook